"Instant" fűtési tervek készítése

 

Tervezzünk együtt!

Tervezzünk együtt! Ha Önnek szüksége van egy komplett fűtési tervre, esetleg fűtési kapcsolási rajzra, egyszerű módon, néhány kattintással tőlem megrendelheti.

Miért jó, ha van fűtési terv?

Nekem nem kell fűtési terv! - mondják sokan - a mester terv nélkül is meg tudja csinálni.

Ez így is van, azonban mégis meglepően sok mester fordul hozzám fűtés tervezés ügyében, vagy legalább egy kis hidraulikai vázlatot kérve. Nekik is segítség egy terv, ha összetett, bonyolult rendszert kell szerelniük.

Mindezeken kívül árajánlat kérésére is alkalmas egy fűtési terv dokumentáció, hiszen így nem kell minden kiszemelt kivitelezőnek ugyanazt elmagyarázni, elég a tervet kezükbe adni. Az így kapott árajánlatok ráadásul jobban összehasonlíthatóak, ugyanis azonos műszaki tartalmat képviselnek, s nem a mesterek egyéni elképzeléseit.

 

A közös tervezés menete:

 

Felmérés

Ön felméri a lakás, családi ház, vagy iroda helyiségeit, s erről egyszerű rajzot készít. A rajzon feltünteti a radiátorok, vagy egyéb hőleadók (padlófűtés, falfűtés, stb) helyét, a kazán, vagy egyéb hőforrások kívánt beépítési helyzetét. Beszkenneli a rajzot, majd levélben elküldi nekem a spanyiel.zs(kukac)gmail.com címre. Ha van egy pontos építész alaprajza, természetesen azon is feltüntethető a kazán és a radiátorok kívánt helye. Ha rendelkezésére áll, a rajzot dxf állományban is elküldheti. Korábban beküldött rajzokból látható válogatás lentebb.

Kitölti a mellékelt kérdőívet, amely az épület adottságairól ad felvilágosítást, valamint a kívánt radiátorok, csőanyagok típusáról, beépítési módjáról. A kérdőív segítségével eldönti, hogy a fő kazán mellett akar-e majd valamilyen kiegészítő hőforrást alkalmazni (pld.: napkollektor, vízteres kandalló, hőszivattyú, faelgázosító, esetleg vegyestüzelésű kazán, elektromos fűtés, stb). Az sem gond, ha gáz nélkül akarja a fűtését megoldani! Továbbá, a tervezés elkezdéséhez szükséges összes egyéb adatot is megadja a kérdőíven, ezután a fentebb említettek szerint elküldi nekem.

Munkaközi terv

Ha minden egyértelmű, akkor készítek egy munkaközi tervet, melyet a kérdőíven megadott elérhetőségei valamelyikére elküldök, tisztázandó az esetleges félreértéseket. Az esetlegesen szükséges kiigazítások elvégzése után véglegesítem a tervet, melyet postázok Önnek. A terv csak a fűtési rendszerrel foglalkozik, gázkazán engedélyeztetését jelen tervcsomag nem tartalmazza! A tervezés során alkalmazom az évek óta jól bevált, mindig modernizált kliséket. Ettől instant a terv, és ezért ilyen olcsó! Tervezési díj fizetése a kérdőíven kiválasztott módon történik: átutalással, vagy utánvéttel. Természetesen mindkét esetben számla ellenében.

 

A tervdokumentáció tartalma:

 

Dokumentáció

Hőszükségletszámítás,

Radiátorok, fűtőfelületek méretezése (számítások, eredmények),

Kivitelezéshez szükséges rajzok, 1:50 méretarányban,

Kapcsolási (hidraulikai) rajz,

Műszaki leírás.

A dokumentáció kiegészíthető igény szerint árazatlan költségvetéssel is (árajánlat kéréshez).

A tervdokumentáció három, egyező példányban, egyszeri műszaki tartalommal készül.

Tervezési határidő: megrendeléstől számított 1-3 hét, a leterheltségtől függően.

 

Papír formátumú terv rendelése esetén fizetendő tervezési díjak:

 

Fizetés

Csak radiátoros fűtés esetén: 35 eFt (nettó) + M.O. területén 3300 Ft nyomtatási és postaköltség

Padlófűtés, falfűtés esetén: 45 eFt (nettó) + M.O. területén 3300 Ft nyomtatási és postaköltség

Árazatlan költségvetés többletdíja: 10 eFt (nettó)

További tervdokumentáció példányok ára: 800 Ft/db ) + M.O. területén 900 Ft nyomtatási és postaköltség.

A tervdokumentáció kérhető kizárólag digitális formátumban!

Ekkor e-mail mellékletben PDF fájlokat kap, melyeket tetszőleges példányban nyomtathat ki.

A PDF fájlokat A4-es méretben kell kinyomtatni, ez a szöveges dokumentáció esetében a végső állapot.

Az A4-es méretben kinyomtatott rajzokat másológép segítségével A3-ra kell felnagyítani (141 %-os nagyítás), ekkor lesznek méretarányosak. Természetesen a rajzokat lehet közvetlenül A3-as méretben is kinyomtatni, ha van rá lehetőség.

 

Digitális formátumú terv rendelése esetén fizetendő tervezési díjak:

 • Csak radiátoros fűtés esetén: 35 eFt (nettó),
 • Padlófűtés, falfűtés esetén: 45 eFt (nettó),
 • Lakóépület építésének, bővítésének egyszerű bejelentéséhez szükséges épületgépészeti rendszerterv készítése, a Magyar Mérnöki Kamara ajánlása alapján összeállított tartalommal: 35 eFt (nettó)
 • Árazatlan költségvetés többletdíja: 10 eFt (nettó),

Rendelhető önálló kapcsolási rajz is (fűtés hidraulikai vázlat). Ilyenre akkor lehet szüksége, ha meglévő fűtési rendszerén csak a hőtermelői oldalon szeretne változtatni. Azaz, a meglévő gázkazán mellé vegyestüzelést, napkollektort, hőszivattyút, vagy bármilyen gáz nélküli megoldást szeretne telepíteni. Mindezt természetesen oly módon szeretné, hogy szükség esetén mindig legyen fűtés és melegvíz. Egyszerűbb kapcsolások ingyen letölthetők a "letöltések" menüpont alól, a bonyolultabbakat, vagy "testreszabást" igénylőket bízza rám!

A kérdőívet ekkor Önnek kitölteni nem szükséges. Amire szükségem van: a jelenlegi állapot ábrázolása valamilyen rajzos formában, a kívánt állapotot leírása. Az önálló kapcsolási rajz rendelése esetén általam levélben küldött anyag: kapcsolási rajz (PDF formátumban), darab- és típusjegyzék (PDF), működési leírás (PDF).

 • Egyedi kapcsolási rajz ára: 25 eFt (nettó).

Rendelhető "egyszerűsített kapcsolási rajz" is, mely fűtéskorszerűsítési pályázat digitálisan beadandó melléklete. Ekkor a mellékelt adatbekérő lapot kell kitöltenie, s elküldenie. Az így kapott információk alapján el tudom készíteni a kapcsolást PDF formátumban.

 • Egyedi kapcsolási rajz ára: 20 eFt (nettó).
Trevező

 

 

 

Minden, ide nem sorolható épületgépészeti tervezési feladat esetén keresse a kapcsolatot velem!

 

Minták beküldött rajzok alapján (minden feltüntetett név és cím kitakarva):

 

Egy kézzel készített egyszerű rajz, amely kérdőívvel kiegészítve minden szükséges információt közöl.

Iroda berendezési rajz, eredetileg méretarányos, egy kisvállalkozás irodahelyiségéről.

Építész alaprajzon feltüntetett kazán és a radiátorok.

A vezeték tervezett nyomvonala is berajzolva.

A kitöltendő kérdőív.

 

* * *

 

Néhány érdekesebb instant tervezői megbízás leírása:

 • Félbehagyott építésű családi ház épületgépészetét segítettem befejezni az új tulajdonos által felmért, már beépített anyagok figyelembe vételével. Többszintes, radiátoros fűtés tervezési feladatai.
 • Fogorvosi rendelő fűtése elektromos kazánnal. Távhőről történő leválásként - az akkori előírásoknak megfelelve - az elektomos kazános fűtést választották. Az általam készített terveket a távhőszolgáltató engedélyezte.
 • Padlófűtés kondenzációs gázkazán fő hőtermelővel, napkollektoros - vízteres kandallós fűtésrásegítéssel.
 • Központi fűtés vegyes tüzelésű kazánnal, gázkazánnal. A megrendelő puffertartályt nem kért (nem tudta volna elhelyezni). A fűtési rendszer radiátoros, padlófűtéses, falfűtéses. A falfűtési rendszert hűtésre is alkalmasnak terveztem kútvíz felhasználásával.
 • Családi ház tervezési feladatai légfűtéssel-hűtéssel és kisegítő elektromos fűtéssel. A szellőzést hővisszanyerős szellőztetőgép segítségével oldottam meg, levegőáramoltatásos talajkollektor igénybevételével.
 • Faház légfűtése-hűtése hővisszanyerős, levegős talajkollektoros szellőzéssel.
 • Családi ház tervezése padlófűtéssel, légfűtéssel-léghűtéssel. A légfűtést-léghűtést inkább csak a pollenmentes tiszta levegő miatt kérte megrendelő. Folyadékos talajkollektor végzi a hővisszanyerős szellőzőgép fűtését-hűtését, a padlófűtést faelgázosító kazán látja el.
 • Kizárólag vízteres kandalló által fűtött családi ház tervezési feladatai. A radiátoros fűtést három - egymástól függetlenül is fűthető - szintre kellett tervezni.
 • Családi ház tervezési feladatai, a fő hőleadást padlófűtés adja. Légfűtést-léghűtést biztosít a hővisszanyerő szellőztetés, levegős talajkollektorral kiegészítve. Főhőtermelő a faelgázosító kazán puffertartállyal kiegészítve. A puffertartály fűtésére segít rá egy napkollektor.