Intézményi megoldások

 

A legtöbb intézmény, középület üzemeltetési költségeinek igen jelentős hányadát a fűtési, melegvíz készítési költségek teszik ki. Természetesen a legtöbb intézmény, középület gázzal fűtött...

Gáz nélkül, más tüzelőanyag használatával azonban lehetőség nyílik ezen költségeket akár felére csökkenteni.

Más tüzelőanyag azonban más fűtőberendezést is igényel. A meglévő gázkazánokat luxus lenne kidobni, ráadásul az új kazánok beépítése jelentős bontási - átalakítási munkával is járna. Konténeres apríték, esetleg pellet tüzelésű kazánok elhelyezésével azonban az épületben szükséges bontás - átalakítás minimálisra csökkenthető.

Konténeres pellet kazán (2 MW)

Mit jelent ez? Ha van rá lehetőség, a fűtendő épület közelében egy konténer kazánt kell telepíteni, innen jól szigetelt távvezetéken lehet az épület fűtését biztosítani. Ily módon több épület is ellátható egy közös vezetéken. E kazánok már teljesen automatikusak, távfelügyelettel ellátottak, hiba, vagy tüzelőanyag fogyás esetén sms-t, e-mailt-t küldenek a felügyelettel megbízott személyeknek.

Fűtőanyag. Az adott településen legkedvezőbben - és hosszú távon - beszerezhető tüzelőanyagra kell az adott kazántípust kiválasztani. Ha nincs ilyen fűtőanyag, akkor érdemes energiafűz telepítésén elgondolkodni. Önkormányzatok esetében ez megoldható saját kihasználatlan földterület igénybevételével, az élőmunka igény akár közmunkával is biztosítható. Közeli telephelyű mezőgazdasági cégek, gazdák bevonásával pedig a fűtésre fordított forintok helyben maradnak, az idegen tulajdonú gázszolgáltató nyereségének növelése helyett.

 

Kísérőgáz hasznosítása

 

Kis teljesítményű gázmotor

A hazai termálvízkutak közel 50 százaléka hoz a felszínre különböző összetételű és hozamú, metán tartalmú kísérőgázt is. Ez a gáz jelenleg a legtöbb helyen a gáztalanítóból a szabadba jutva a légkört szennyezi (üvegházhatás). Ha megfelelő metántartalmú a kísérőgáz, akkor érdemes elgondolkodni hasznosításán. Az út nem járatlan, már több jól működő hasznosítási megoldás létezik kisteljesítményű gázmotor alkalmazásával (pld.: Berekfürdő, Püspökladány). A kis teljesítmény 20-150 kW-ot jelent, a termálkút metán hozamától függően. A beruházás igen költséges - több 10 MFt is lehet - hiszen nem csak a gázmotort, hanem a metán kinyerő, hűtő, tisztító berendezéseket is be kell építeni. Szükség van még nyomásfokozó kompresszorra, esetlegesen átmeneti tároló tartályra, szállító vezetékre, valamint a szokásos biztonsági berendezésekre.
A beruházás megvalósulása után a gázmotor ad-vesz órán keresztül betáplál a villamos hálózatba, valamint a termelt hőt fűtésrásegítésre, melegvízkészítésre lehet hasznosítani.

 

Depóniagáz hasznosítása

 

Szeméttelep

A depóniagáz a hulladéklerakókban képződő gáz, amely nagyrészt metán. Kinyerésére függőlegesen, vagy vízszintesen a lerakóba juttatott perforált csöveket használnak. A gáz - ha nagy mennyiségben képződik - beáramlik a csövekbe. Kisebb mennyiség esetén vákumkompresszoros megoldással nyerik ki a gázt, amely tisztítás, nyomásfokozás után gázmotorban felhasználható. Szintén nem járatlan útról van szó; az országban egyre több helyen termelnek ilyen módon a "szemétből" hőt és villamos energiát.